PATRICK

Promovendus Technische Bestuurskunde TU Delft


Woont 10 jaar aan de Amstel.

Ik ben geboren in München (Duitsland), en toen ik een jaar of twee was met mijn moeder en oudere broer naar Amsterdam gekomen, waar mijn vader toen al woonde. Mijn moeder is van origine Duitse en mijn vader Egyptisch. Ik ben opgegroeid in Amsterdam-Buitenveldert, en toen ik het huis uit ging, ben ik hier aan de Amstel komen wonen.

Na mijn studie (Technische Bestuurskunde) ben ik een jaar gaan reizen, waarvan ik een groot deel in Egypte heb doorgebracht. Daarna ben ik in de corporate wereld (in de logistieke sector) gaan werken, maar na een jaar of drie wilde ik toch graag nog promoveren. Ik hoop nu over een klein jaar mijn promotieonderzoek (onderzoek naar de toekomst van havens en logistieke netwerken) af te ronden. Wat ik daarna ga doen, weet ik nog niet precies. Ik zou graag voor een langere periode – of in ieder geval vaker – in het buitenland willen zitten, bijvoorbeeld in het Midden of het Verre Oosten. Op korte termijn zie ik mezelf in het bedrijfsleven werken, of als zelfstandig ondernemer. Maar op langere termijn vind ik het ook belangrijk om van grotere maatschappelijke toegevoegde waarde te zijn. Ik hoop dat in de toekomst te kunnen combineren.

Amsterdam vind ik een exceptioneel mooie stad. Het is klein en overzichtelijk, maar heeft toch alles te bieden wat een grote stad zou moeten bieden. Toerisme en uitgaan horen daar natuurlijk bij, alleen de laatste vijf tot tien jaar is dat rondom het Rembrandtplein wel een beetje uit de hand gelopen. Steeds meer winkels en horecazaken richten zich hier op toeristen en (jong) uitgaanspubliek uit de provincie, met als gevolg toenemende overlast, door onder andere overmatig drank- en drugsgebruik, voor de bewoners. Zelf zal ik bijvoorbeeld niet meer zo snel afspreken hier in de buurt, en dat is vooral omdat het winkel- en horeca aanbod hier zich nog maar nauwelijks richt op de wensen van de lokale bevolking, terwijl buurten als Oost, West en de Pijp juist steeds meer leuke winkels en horeca te bieden hebben.

Ik vind dat enorm zonde, laat ook het centrum weer een plek worden voor de Amsterdammers zelf. Dat zal niet alleen de buurt, maar ook de gehele stad ten goede komen. Ik vind zo ook dat het perspectief van de bewoners meer zou mogen worden meegenomen in de ontwikkeling(splannen) van het centrum van Amsterdam. Nu lijken vooral economische belangen leidend. Bewonersvereniging de N8W8 – waar ik zelf ook een jaar als bestuurslid actief in ben geweest – heeft hier al verbetering in gebracht door de buurtbewoners, ondernemers en de gemeente met elkaar te verbinden. Buurtbewoners voelen zich daardoor meer gehoord, en hebben direct inspraak in de besluitvorming over wat er in “hun” buurt wel en niet zou moeten kunnen.

Een ander algemeen bekend probleem in Amsterdam, en zeker in deze buurt, is dat het steeds duurder wordt om hier te wonen, waardoor de echte Amsterdammers vaak geen andere keuze hebben dan de stad te verlaten. Er wonen hier – naast studenten – eigenlijk voornamelijk nog expats en stevige tweeverdieners. Die wonen hier vaak tijdelijk, waardoor ze minder betrokken zijn bij de buurt, en dat gaat ten koste van het buurgevoel. Bewoners worden ‘anoniemer’. Ik word tegenwoordig overal waar ik kom, zelfs in de supermarkt, aangesproken in het Engels, en dat heeft best een vervreemdende werking.

“Laat het centrum ook weer een plek worden voor de Amsterdammers.”

Er zijn natuurlijk ook veel voordelen van het wonen in het centrum. Ik denk dat er weinig plekken zijn in Amsterdam die zoveel te bieden hebben als deze buurt. Ik woon zelf aan de Amstel, dus ervaar relatief minder overlast dan mensen die echt op het Rembrandtplein, Thorbeckeplein, of in de Reguliersbree- of Reguliersdwarsstraat wonen. Ik zit super centraal, alles zit om de hoek en op loopafstand, en ik heb een prachtig uitzicht, vooral ’s avonds met alle lichtjes.

Hoewel ik absoluut meeleef met de ondernemers uit de buurt die op dit moment zwaar worden getroffen nu de toeristenmassa’s wegblijven door de Coronacrisis, zie ik ook een lichtpuntje. Ik denk namelijk dat deze crisis ook nieuwe, duurzame kansen biedt – iets waar de gemeente een rol in zou kunnen spelen –, en zo de start kan zijn van een blijvende positieve verandering. Niet alleen voor deze buurt, maar voor het gehele centrum van de stad. Hoe mooi zou dat zijn.