OMER

Ondernemer B&B aan de Amstel/zeilbedrijf


Woont 4 jaar aan de Amstel samen met man Mark en hond Luna.

Wij hebben dit huis gekocht in 2016. We hebben eerst een half jaar verbouwd, en een deel van de woning is nu B&B. Mark en ik hebben daarnaast samen een zeilbedrijf (we organiseren gay all inclusive zeilreizen over de hele wereld). Hij is de schipper en ik ben de kok. Daarnaast hebben we een huis is Friesland dat nu helemaal opgeknapt moet worden zodat we dat ook kunnen gaan verhuren.

Van origine ben ik politieagent, maar daar ben ik een aantal maanden geleden – zij het met pijn in mijn hart – mee gestopt. Het was niet meer te combineren met mijn andere werkzaamheden. Ik zal het gaan missen hoor, want je maakt als politieagent natuurlijk een hoop bijzondere dingen mee, en door het nauwe samenwerken krijg je ook een bijzondere band met je collega’s. Maar je komt ook een hoop ellende tegen elke dag, daar was ik wel een beetje klaar mee. En de nachtdiensten ga ik ook niet missen! Daarbij ligt het zelfstandig ondernemerschap me beter en heb ik nu de tijd dat verder uit te bouwen.  

Er zitten natuurlijk veel voordelen aan het wonen in deze buurt. Wij wonen aan de Amstel en hebben echt een prachtig uitzicht. We zitten midden in het centrum, ik hoef maar naar beneden te vallen en ik sta midden in de Kalverstraat. Onze auto staat in de garage onder het gemeentehuis en van daaruit zijn we zo de stad uit. Nu de straat is opgeknapt en eenrichtingsverkeer is geworden, hebben we ook minder verkeersoverlast. En sinds meerdere buren hun gevels hebben opgeknapt, hebben we ook minder last van graffiti, of rotzooi op straat. Blijkbaar voelen mensen zich toch eerder bezwaard als het er schoner en netter uitziet.

We wisten natuurlijk toen we hier kwamen wonen, dat er veel toerisme en horeca is. We wilden zelf ook een B&B beginnen en daarvoor was de locatie perfect. Maar dat het wonen hier zo anoniem zou zijn, dat hadden we niet voorzien. Iedereen loopt elkaar voorbij, ik heb eigenlijk nauwelijks contact met mijn buren. Zo jammer dat je niet even bij de buurvrouw kan aanbellen voor een potje suiker.
Ook de mate van overlast is ons wel tegengevallen. Overdag is het Rembrandtplein een fijne plek, er zitten een paar mooie cafés waar je lekker kunt lunchen. Maar na tien uur ’s avonds begint de ellende. Het plein stroomt dan vol met jong uitgaanspubliek en asociale toeristen. Er komt alcohol bij en dan gaan alle normen de deur uit: blowen, schreeuwen, kotsen, plantenbakken leegtrekken, deurmatten meenemen, er is geen enkel respect meer. Het steegje hier om de hoek zit ’s nachts vol dealers en blowende gasten, daar kun je nauwelijks nog veilig doorheen. We zouden daar eigenlijk veel strenger tegen moeten optreden, en dan wel met professionele mensen die weten waar ze het over hebben. Mensen met overwicht die stevig in hun schoenen staan.

“Zo jammer dat je niet even bij de buurvrouw kan aanbellen voor een potje suiker.”

Vroeger zaten hier nog wel een paar leuke tenten zoals bijvoorbeeld de Rouge (later de Queer), dat was echt een soort buurtkroeg. Maar hun contract is niet verlengd, dus ze bestaan niet meer. En dat geldt voor meer leuke bars en cafés, en ook de authentieke winkels zijn zo goed als allemaal verdwenen. De huren zijn vaak niet meer op te brengen en zo worden ze een voor een vervangen door donutshops, vage toeristententen en patatzaken. Hoeveel heb je daarvan nodig, vraag ik me dan af, ze concurreren immers alleen maar met elkaar.
Ook het wonen wordt hier steeds onbetaalbaarder. En hoe minder bewoners, hoe minder buurtgevoel. In de Kalverstraat staat het gros van de woningen boven de winkels leeg. Dit soort ontwikkelingen maken de buurt steeds ‘anoniemer’.

Ik denk dat het de buurt enorm goed zou doen als er weer meer authentieke winkels komen. Het mag allemaal wel wat kleinschaliger en knusser. Ik noem maar wat: een chocoladezaak, een tweedehands kledingwinkel, een lekkere Thai… Een goede viswinkel zou ook leuk zijn. Ik koop mijn spullen liever bij kleine ondernemer, die mij kent en waar ik een praatje mee kan maken, en daar betaal ik dan met liefde 50 cent extra voor.